Helseprogram

HD

Som jeg tidligere har skrevet litt om, så er helse et viktig aspekt i mitt oppdrett og avlsprogram. For meg er enhver ansvarlig oppdretter, en som har et bevisst forhold til helsesituasjonen for den rasen man avler på. Jeg syns dessverre at HD er en lidelse som ikke blir vektlagt nok for rasen. Jeg snakker med mange som mener det ikke er et problem for deres katter. Når jeg har spurt hvordan de vet det, så er svaret ofte at de ikke har sett symptomer på dette. Det man skal vite, er at symptomene ofte ikke kommer før katten er eldre, da kan de allerede ha mange avkom.

Her er grunnen til at jeg er veldig glad for at jeg røntget både Buddy og Penny som begge har HD grad 2:

N x N (n=949)N X 1 (n=505)1 X 1 (n=57)2 X 2 (n=4)U x U (n=1662)
Nomal (N)76,7 %62,2 %50,9 %25,0 %57,8 %
Grad 1 (1)14,1 %24,8 %24,6 %50.0 %21,1 %
Grad 2 (2)5,4 %8,9 %15,8 %25,0 %13,3 %
Grad 3 (3)1,9 %1,6 %1,8 %5,4 %
Denne tabellen er hentet fra Pawped og er et eksempel i fra 2018.

Når begge foreldre har så lite som HD grad 1 – så vil bare ca. 50% av avkommene være fri for lidelsen. Allerede ved  en forelder med HD grad 1, er forskjellen stor. Jeg er vel kanskje en av få oppdrettere som ønsker krav om HD røntgen før avl velkommen. Om jeg hadde paret Buddy og Penny, ville sjansen for frie avkom kun være 25%.

Går man for eksempel inn å ser på denne katten som selv har grad 2/3 på hoftene, ser man at samtlige 4 kattunger har HD grad 2 og 3.

HCM

Det er dessverre ikke mulig å teste for alle sykdommer som finnes. Det finnes i dag en del tilgjengelige og pålitelige tester for enkelte gener, blant annet HCM. HCM er en hjertesykdom som fins hos alle katter. Det er den vanligste hjertelidelsen hos katt. Med DNA test gis det mulighet for å teste kun på et av genene for denne lidelsen, MyBPC3. Om dette genet skulle vise seg å være negativt, kan katten fremdeles utvikle HCM. Hypertrofisk kardiomyopati betyr at hjerteveggene fortykkes, og gjør hjertet lite effektivt. Hjertet kan da stoppe, eller katten kan utvikle blodpropp. Diagnose må stilles gjennom ultralydundersøkelse, slik at det anbefales at alle katter gjennomfører en slik undersøkelse før de benyttes i avl.

PK Def

PK-mangel vil gi blodmangel, anemi, noen ganger alvorlig og andre tilfeller mildere og periodevis. Mutasjonen som gir PK-mangel finnes hos Maine Coon. Det er fortiden uvisst om det gir, og i hvilken grad mutasjonen gir klinisk sykdom hos Maine Coon. Inn til dette er klart skal man ikke pare to bærere av mutasjonen, men man bør ikke kutte mutasjonen fra avl.

SMA

SMA er en arvelig lidelse som påvirker skjelettmusklene og vil gi muskelsvinn. Kattunger utvikler en merkelig gangart, og i 5-6 måneders alder er de for svake i bakkroppen til å lett hoppe opp på møbler og har ofte en klønete landing når de hopper ned. Etter en første periode med raskt tap av funksjon, bremser progresjonen av lidelsen eller platåer med variabel muskelatrofi, svakhet og bevegelighet. Modus for arv Denne lidelsen er arvet som en enkel autosomal recessiv egenskap. For at en kattunge skal ha SMA-forstyrrelse, må den motta den muterte kopien (allelen) av sykdomsgenet fra begge foreldrene, og hann- og hunnkattunger blir like påvirket. Foreldrene til de berørte kattungene viser ingen ytre tegn på sykdom, men de er forpliktende bærere.

Mine tanker

Før avl vil mine katter testes for disse sykdommene, pluss mange flere gjennom gentest i Genoscoper/MyCat. Det at man tester kattene er dessverre ikke ensbetydende med at man får friske og raske katter som lever et langt liv. Men med å teste, så har jeg i hvert fall de beste forutsetninger og muligheter for å avle frem sunne individer. I min avl vil jeg kunne velge katter som er bærer av en mutasjon, eller har fått påvist en mild grad av HD, men da har jeg gjort en vurdering av dette og funnet at katten har andre egenskaper jeg ønsker å vektlegge. Det har med tiden vist seg å være vanskelig å få 100 % i orden – så jeg har måtte vike på noe.

Jeg har også gjennomført Pawped sitt G1 kurs som omhandler kattehold, avl, genetikk og oppdrett. Med det har jeg også mulighet til å benytte den grønne sløyfen under. Jeg vil forsøke å ta kurs 2 og 3 etter hvert.